Iată câteva probleme care probabil nu vă vor afecta decât dacă lucrați la NASA: hidrogenul arde cu flacără de un albastru foarte pal și este aproape invizibilă în lumina zilei; hidrogenul este foarte inflamabil și tinde să se scurgă prin cele mai mici fisuri. Ce legătură au acestea cu „testul cu mătura”?
„Aceste caracteristici fac din hidrogen un pericol, deoarece elementul este foarte inflamabil, până la punctul în care scurgerile din îmbinări de înaltă presiune pot provoca combustie”, a explicat NASA într-un articol din 2015.
„Ca urmare, detectarea scurgerilor este o prioritate de top, dar este și o provocare, deoarece gazul, și flacăra pe care o emite, sunt inodore și incolore”, spun experții.
În 2003, NASA și Florida Solar Energy Center au venit cu o soluție sub forma unei benzi care își schimbă culoarea atunci când este expusă la hidrogen. Înainte de aceasta, erau utilizați senzori de ultraviolete pentru a detecta flăcările. Iar soluția folosită și mai înainte a fost mult mai puțin demnă, dar mult mai distractivă.
„Având în vedere aceste mize, imaginați-vă sarcina de a fi nevoiți să monitorizați hidrogenul lichid pe măsură ce curge prin câțiva kilometri de conductă, ceea ce NASA a trebuit să facă în pregătirea pentru fiecare lansare de navetă, când sute de mii de litri erau transferați dintr-un rezervor la rampa de lansare pentru alimentare”, a explicat NASA.
„În zilele Apollo, detectarea unei flăcări de la una dintre aceste scurgeri se realiza prin testul cu mătura, în care muncitorii luau o mătură și se plimbau ținând partea cu paie întinsă în fața lor. Dacă aceasta începea să ardă, exista o scurgere”, au continuat agenția.
Soluția a fost practică și a funcționat în mod clar, chiar dacă vederea unui om care se plimbă cu o mătură probabil nu era cea mai liniștitoare imagine de văzut la o organizație care duce oamenii în spațiu. Metoda măturii a fost folosită și de pompierii care răspund la incendiile cu hidrogen, notează IFL Science.
Din fericire, testul a fost înlocuit între timp de metode mult mai precise, care nu seamănă cu o luptă cu vrăjitoare.
Imagini uimitoare dezvăluie detalii precise ale Căii Lactee, captate de două mari radiotelescoape
Atmosfera bogată a planetei Marte, studiată în detaliu de roverul Perseverance
Asteroidul Ryugu ne ajută să aflăm cum s-a format Sistemul Solar
Astronomii au descoperit găuri negre „flămânde” care se hrănesc cu gaz intergalactic